Top

Duvarlar Yükselirken Bulutlar Çekiliyor mu?

Duvarlar Yükselirken Bulutlar Çekiliyor mu?

Rusya’nın yeni bilişim yasasının ardından soru şu: Koruma duvarları buluta karşı yükselirken yazılımın altın çağı sona mı eriyor? #veri #verikoruma #rusya #apple #google

Koruma Duvarları Yükseliyor


Rusya hükümeti Aralık ayında Apple, Google, Netflix ve Samsun gibi teknoloji ve medya şirketlerini etkileyebilecek korumacı bir yasayı kabul etti. Yeni yasaya göre 1 Temmuz 2020’den itibaren Rusya’da satılan tüm bilgisayar, akıllı telefon, tablet bilgisayar ve diğer cihazların, önceden yüklenmiş Rus kökenli yazılımlarla satışa çıkarılması şartı getiriliyor. 

Örneğin, tüm bu cihazlar, Yandex internet gezgini ve benzeri Rusya kökenli yazılım ve uygulamalar kurulu olarak satışa sunulmak zorunda. Yasa aynı zamanda veri mahremiyeti hakkında da endişeler yarattı. Zira yasanın getirdiği bir diğer zorunluluk Rus kullanıcılara ait bütün verilerin Rusya topraklarında saklanıp, işlenmesi. Linked, Rusya’daki sunucularında tuttuğu kullanıcılarına ait verileri Rus hükümeti ile paylaşmayı reddettiği için Rusya tarafından yasaklanmıştı. Bu yasadan sonra Twitter ve Facebook’u da aynı kader bekliyor olabilir.

Elektrikli Ev Aletleri ve Bilgisayar Teçhizatı Ticaretini yapan ve Üreten Şirketler Birliği (RATEK) adına görüşlerini paylaşan bir sözcü, The Hollywood Reporter’a (THR) yaptığı açıklamada bu yasanın Rusya’daki ticareti ve iş dünyasını etkileyeceğini düşündüklerini söyledi ve ekledi “Tüketicileri, elektronik eşya üreticilerini ve yazılım geliştiricilerini vuracak bir düzenleme.”

Şirketler ne yapabilir?


Apple’ın böyle bir konuya evet demesi pek mümkün görünmüyor. Zira firma işletim sistemini farklı bölgeler ve ülkeler veya telefon işletmecisi firmaların isteklerine göre uyarlamayı bugüne kadar hep reddetmişti. Apple gibi katı olmayan ve Rus kökenli uygulamaları donanımlarına önceden kurulu olarak sunmayı kabul edecek firmalar için de işler kolay değil. Çünkü bunun için bir ücret ödemeleri gerekecek ki, bu ürünlerini daha pahalı yapacağından rekabet koşulları bu şirketler için de olumsuz hale gelecek.

THR, Rus mevzuatında yapılan bu değişikliğin Apple TV+ ve Netflix gibi medya içeriği sunan hizmetleri de olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. Zira Rus hükümeti yerelde üretilmiş multimedya içeriğini de bu yasayla korumayı hedefliyor.

Yasaya uymamanın cezası 18 milyon Ruble’ye (yaklaşık 290 bin Amerikan Doları) kadar ceza ödemeyle sonuçlanabiliyor. Bu durum pek çok şirketin ve kuruluşun Rusya’daki servislerini ve operasyonlarını sonlandırmaları ile sonuçlanabilir.

Apple, Google, Samsung ve Dell bir araya gelerek Rus hükümetinin bu kararı almaması için girişimde bulundular. Ancak anlaşıldığı kadarıyla başarılı olamamışlar.


Yazar : Filipe Espósito

Tercüme eden : Melih R. Çalıkoğlu

Kaynak : 9to5mac.com

İlk Yayın Tarihi : 31 Aralık 2019

Melih R. Çalıkoğlu
Melih R. Çalıkoğlu
Yorum Bulunmuyor

Yorum Yapın