Top

ABD dronları yasaklamaya hazırlanıyor

ABD dronları yasaklamaya hazırlanıyor

Çin binlerce gözüyle ABD’yi gözetliyor mu?
ABD pek çok kamu kurumunun kullandığı sivil dron programını tamamen kapatmaya hazırlanıyor. Sebep ise ÇİN’in dronlar üzerinden veri topluyor olma ihtimali 

ABD İçişleri Bakanlığı kurumların sivil amaçlarla kullandıkları dron programlarını geçen yıl geçici olarak durdurmuştu. Financial Times kaynaklarının bildirdiğine göre Bakanlık, 1.000’e yakın dronun kamu tarafından sivil amaçlarla kullanılmasını tamamen yasaklamayı düşünüyor. Bunun sebebi Çin hükümetinin dronları casusluk amacıyla kullanıyor olduğu yönünde kuvvetli bir ihtimal bulunması. Bu konuda henüz kesin karar verilmemiş olmakla birlikte, İçişleri Bakanlığı dron kullanımını yalnızca yangın gibi acil durumlarla sınırlayabilir.

Normal şartlar altında dronlar haritalama ve kaynak takibi gibi acil durumlarda da yoğun olarak kullanılıyordu.İçişleri bakanlığı bu duyumlar konusunda henüz bir açıklama yapmış değil. Dronların 121’ini üreten Çinli DJI firması, Bakanlığın dron programına ilişkin incelemesine göz atmak ve tüm Çin dronlarını yasaklamak amacıyla kullanmasına engel olmak için ”tutarlı delillerin” eksikliğini ispatlamak istediğini söylüyor.

Şunu da söylemek lazım ki bu durum öylece ortaya çıkmış değil. Amerikan ordusu dron kullanımını 2017 yılında tamamen durdurdu. Ardından İçgüvenlik Bakanlığı (Homeland Security) DJI’nin dronları üzerinden toplanan kritik alt yapı ve emniyet teşkilatına ait bilgileri Çin kurumlarına aktardığından neredeyse emin olduklarını açıklamıştı. Bununla birlikte bugüne kadar bu konuda kamuoyuyla paylaşılan bir delil bulunmuyor.

Öte tandan Bakanlık içinde, böyle bir yasağın, gerçektende faydalı pek çok faaliyeti engelleyeceği yönünde bir tartışma da sürüyor. Financial Times, Balık ve Yaban Hayatı Kurumunun hayvanları sayma ve kontrollü orman yangınlarında kullanılan uçuş programlarını iptal ettiğine ilişkin bir belgeye ulaştığını söylüyor. Dronlar Jeolojik Tarama tarafından tarımsal takip, deprem hazırlığı ve sel önlemleri kapsamında kullanılıyor.İçişleri bakanlığı ABD’de üretilmiş dronlar bulana kadar -ki muhtemelen yıllarca böyle bir şey olmayacak-  daha masraflı ve riskli personelli uçuşlara bel bağlamak veya bazı projelerden tamamen vazgeçmek zorunda kalacak.

Yazar: Stefan Krempl

Tercüme : Melih R. Çalıkoğlu

İlk Yayın Tarihi: 18 Haziran 2019

Kaynak : www.heise.de

Avatar
aydo
Yorum Bulunmuyor

Yorum Yapın