Top

Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir?

Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir?

Teknoloji geliştikçe, yaşamlarımızın her bir karesini ve köşesini sayısallaştırıyoruz. Artık kol saatlerimiz, diş fırçalarımız, kapı zillerimiz, elektrikli süpürgelerimiz bile dijital dünyaya ve internete bağlı. Bu teknolojiler hayatımızı kolaylaştırmakla beraber aynı zamanda zaten büyük bir probleme dönüşen kişisel verilerimiz açısından yepyeni güvenlik açıkları getiriyor.
Gelin birlikte pek bilinmeyen bir ekosistem olan nesnelerin internetine bir göz atalım.

Nesnelerin İnterneti tanımına girersek, bunun fiziksel cihazlar, bağlı cihazlar, akıllı cihazlar ve elektronik, yazılım, sensörler, aktüatörler ve ağ bağlantısı ile gömülü diğer cihazların ağlar arası kavramı olduğunu öğreniriz  bu nesnelerin veri toplamasına ve değiştirmesine olanak tanır. 

Bunun anlamı, bir nesnenin fiziksel ağın bilgisayar tabanlı sistemlere doğrudan entegrasyonunu sağlayan mevcut ağ altyapısı üzerinden uzaktan algılanabilmesi veya kontrol edilebilmesidir, bu da verimliliğini ve doğruluğunu geliştirir ve insan müdahalesini azaltır.

Sensörler ve aktüatörlerle zenginleştirilirse, teknoloji, akıllı şebekeler, sanal enerji santralleri, akıllı evler, akıllı ulaşım ve akıllı şehirler gibi teknolojileri de kapsayan daha genel bir siber-fiziksel sistem sınıfının bir örneği haline gelir. IoT’nin Temel Kavramları:

Donanım


IoT’nin kalbi, fiziksel dünyayı algılayan ve kontrol eden bağlı sensörler ve aktüatörlere sahip milyarlarca birbirine bağlı cihazdır.  Topladıkları verileri iletmek için ağ bağlantısına ek olarak, bu cihazlar bir mikro denetleyici veya bir Çip Üzerinde Sistem (SoC) veya bir alan gibi bir entegre devre tarafından sağlanan bazı temel işleme ve depolama yetenekleri gerektirir.  programlanabilir kapı dizisi (FPGA). 

Katıştırılmış programlama


IoT aygıtları katıştırılmış aygıtlardır ve daha sonraki bir aşamada geliştirilmiş özel baskılı devre kartları (PCB) ile Arduino gibi metalaştırılmış mikro denetleyici platformları kullanılarak prototiplenebilir.  Bu platformlarla prototip oluşturma, devre tasarım becerileri, mikro denetleyici programlama ve mikro denetleyici ile bağlı sensörler ve aktüatörler arasında iletişim kurmak için kullanılan seri, I2C veya SPI gibi donanım iletişim protokollerinin derinlemesine anlaşılmasını gerektirir.  Gömülü programlar genellikle C ++ veya C kullanılarak geliştirilir, ancak Python ve JavaScript IoT cihazlarının prototiplenmesi için daha popüler hale gelir. 

Güvenlik


Güvenlik, veri etiği, gizlilik ve sorumluluk ile yakından ilgili IoT’nin en kritik endişelerinden biridir.  Sistem tasarımının her adımında yerleşik olmalıdır.  Her gün milyonlarca yeni cihaz bağlandığında, potansiyel saldırı noktalarının sayısı her geçen gün artmaktadır.  Tehlikede olan çok şey olduğunda, tehdit değerlendirmesi, etik hack, veri bütünlüğünü sağlamak için şifreleme, ağ mimarilerini ve uygulamalarını güvence altına alma, olay izleme, etkinlik günlüğü ve tehdit istihbaratı gibi güvenlik mühendisliği becerileri IoT gelişiminin ön planına taşınır  projeler. 

Ağ iletişimi ve bulut entegrasyonu


Bağlı cihazların yüksek hacmi ve ağ tasarımı kararlarının ölçeklendirilebileceği etki nedeniyle IoT içinde ağ tasarımı ve yönetimi çok önemlidir.  Bağlantı, cihazların diğer cihazlarla ve bulutta çalışan uygulamalar ve servislerle iletişim kurmasını sağlar.  Bulut bilişim ve IoT çok farklı iki teknoloji olmasına rağmen, Nesnelerin İnterneti’nin düzgün çalışması için gerçek zamanlı veri akışı ve bulut entegrasyonu çok önemlidir.  Bulut altyapısı, veri depolama, işleme ve analiz ile IoT uygulamalarının iş mantığının uygulanması için kullanılır.

Veri analizi ve tahmini


Veri ileten IoT cihazlarının sayısı günlük olarak artar ve bu da büyük verileri büyük verilere dönüştürür.  Geliştiricilerin bu cihazlardan kaynaklanan çok miktarda heterojen veriyi güvenli ve güvenilir bir şekilde alması, depolaması ve sorgulaması gerekir.  Ayrıca, birçok IoT cihazı gecikme veya zamana duyarlı veriler ürettiğinden, alakasız verileri filtrelemek veya atmak da gereklidir. 

Makine Öğrenimi ve Yapay Zeka


IoT cihazları tarafından üretilen büyük miktarda veriye değer vermek ve anlam vermek için, makine öğrenimi ve AI becerileri IoT geliştiricileri için olmazsa olmaz bir beceridir.  Gerçekten akıllı olmak için, büyük veri analitiğinin veri madenciliği, modelleme, istatistik, makine öğrenimi ve yapay zekadan alınan bilişsel hesaplama tekniklerini uygulaması gerekir.  Bu teknikler hem öngörülü analiz için sensör veri akışlarına hem de gelen verilere yanıt olarak özerk kararlar vermek için gerçek zamanlı olarak uygulanabilir.  Ayrıca, makine öğrenimi, verilerdeki örüntüleri veya anormallikleri tanımlamak için geçmiş verilere uygulanabilir.

IoT ve Endüstri


IoT’nin endüstriyel ekosistemler üzerindeki etkisi, çoğu zaman dördüncü sanayi devrimi olarak adlandırılan ve Endüstri Nesneleri Endüstriyel İnternet (IIoT) olarak da bilinen Endüstri 4.0 olarak adlandırılan güçlü fiziksel siber bağlantının ortaya çıkmasına neden oldu.  Bağlı ekosistem fiziksel bağlı varlıkları kapsar: imalat atölyesinde olanlar ve bağlı arabalar veya cihazlar gibi imal edilmiş bağlı cihazlar dahil.
Üretimdeki IoT / IIoT dijital dönüşümü, Uçtan Uca otomatik değer akışlarında Nesnelerin, İnsanların ve Sistemlerin düzenlenmesini içeren güçlü iletişim, anlayış ve yenilik fırsatları sunmaktadır. 

Sağlık Hizmetlerinde IoT veya Tıbbi Nesnelerin İnterneti 


Sanayiye benzer şekilde, IoT’nin sağlık sistemini yeniden tanımlama potansiyeli vardır.  Tıbbi Nesnelerin İnterneti (IoMT), sanal bilgisayar ağları üzerinden sağlık bilişim sistemlerine bağlanan tıbbi cihazların ve uygulamaların sanal olarak toplanmasıdır.  Bağlı tıbbi cihazların miktarı arttıkça, IoMT’nin gücü, uygulama kapsamı büyüdükçe büyür, kronik veya uzun süreli rahatsızlıkları olan kişilerin uzaktan hasta takibi veya hasta ilaç siparişlerini veya hastaların giyilebilir mmHealth cihazlarını izleme  bakıcılara bilgi gönderin.  IoMT cihazlarını evlerindeki hastaları uzaktan izlemek için kullanılan bu yeni uygulama, tıbbi bir soruları veya durumlarında herhangi bir değişiklik olduğunda ve tüm sağlık ekosistemi ve doktor-hasta iletişim ayarlarında devrim yaratan bir hastaneye seyahat etmelerini engelliyor. 

Uzmanlar, IoT’nin 2020 yılına kadar yaklaşık 30 milyar nesneden oluşacağını tahmin ediyor. Tek bir sensörden ve küresel orkestre cihazlar ağından başlayarak, IoT bizim için heyecan verici yeni bir dünya çiziyor ve SciForce bunun bir parçası olmak istiyor.  Uzmanlığımız sayesinde akıllı cihazları güvenli bir şekilde bağlamanıza, verileri yönetmenize ve işlemenize ve sonuç olarak işletmenizin çalışma şeklini dönüştürmenize yardımcı olabiliriz.

Yazar: Stefan Krempl

Tercüme : Melih R. Çalıkoğlu

İlk Yayın Tarihi: 18 Haziran 2019

Kaynak : www.heise.de

Murat Kaya
Murat Kaya
Yorum Bulunmuyor

Yorum Yapın