Top

Yetkisi Bulunmayan Kişisel Verilere Erişen IKEA-FRANSA’ya 1 milyon Avro ceza

Yetkisi Bulunmayan Kişisel Verilere Erişen IKEA-FRANSA’ya 1 milyon Avro ceza

Hazır mobilya, mutfak aletleri ve ev aksesuarları tasarlayan ve satan İsveçli şirket IKEA Fransa, 2009-2012 yılları arasında çalışanlarını ve çalışan adaylarının verilerini eriştiği iddiasıyla yargılandığı ceza davasında, suça karışan bireylere hapis cezaları veren Versailles mahkemesi IKEA-Fransa’nın da 1 Milyon Avro para cezası ödemesine hükmetti.

IKEA, Fransa’da görülen davada çalışanlarını ve çalışan adaylarını, özel dedektifler ve polis memurları kullanarak gözetlediği  gerekçesiyle suçlanıyordu. Suçlamalar arasında iş başvurularını değerlendirmek için şirketin, adayların sabıka kayıtlarına yasal olmayan yollarla erişmesi gibi iddialar yer alıyordu. Dünya çapındaki IKEA mağazalarının çoğunluğunu elinde bulunduran Ingka Grup ise yaşanan bu skandalın ardından özür açıklamasında bulundu ve ihlale neden olan eylemleri kınadıklarını belirtti. 

Versailles mahkemesi, Eski IKEA FRANSA CEO’su Jean-Louis Baillot’a  kişisel verilere yasa dışı erişimdeki rolü sebebiyle 2 yıl hapis cezası ve 50 bin avro para cezası verdi. Baillot’un avukatı kararın ardından temyize gideceklerini belirtti. Reuters’ta yer alan bilgiye göre ise IKEA, bu tür olayların tekrar yaşanmaması adına bir eylem planı uyguladı.

Çalışanlar nasıl gözetlendi?

Versailles mahkemesinde görülen davada IKEA-Fransa’nın üst düzey yöneticileri ile eski mağaza müdürleri ve yasal olmayan yollardan gizli bilgileri paylaştıkları iddiasıyla 4 polis memuru yargılanıyordu.

2009-2012 yılları arasında gerçekleşen gözetleme olayında üst yöneticiler, iş başvurusunda bulunan adayları ve mevcut personeli gözetlemek amacıyla büyük bir ağ kurdu. Bunun yanı sıra çalışanların banka hesaplarını incelemek ve çalışanları gözetlemek için de başka çalışanları görevlendirdi. 

IKEA’nın mağaza yöneticisi Patrick Soavi mahkemeye polis olan kuzeninden bilgileri nasıl aldığını ve bazı çalışan adaylarının bilgilerinin kontrol edilmesi için isimleri nasıl verdiğini anlattı. Mahkemeye yaptığı açıklamada ise üstlerinin kendisinden gerekli kontrolleri yapmasını istediklerini ve bu bilgileri sisteme girdiğinde artık her şeyin çok geç olduğunu anladığını belirtti. 

AFP haber ajansı, dava dökümanlarına dayanarak IKEA’nın gerçekleştirdiği bu özel gözetimler için yıllık 600.000 Avro harcamış olduğunu belirtti.  Olayın gazeteciler tarafından ilk olarak 2012 yılında ortaya çıkarılmasının ardından IKEA FRANSA dört yöneticisini işten çıkararak, bu konularda yeni bir politika izlemeye başladı.

Yapılan gözetimlerden ne kadar insan etkilendi?

Eyalet savcısı Pamela Tabardel, yasal dışı yapılan bu gözetimlerden yaklaşık 400 insanın etkilendiğini belirtti. Tabardel, Mart ayında dava ilk açıldığında “ Söz konusu olay, özel hayatımızın gizliliğinin büyük bir gözetim tehdidi altında olduğunu gösteriyor.” sözleriyle de davanın gizlilik açısından önemine dikkat çekti. 

Gözetlemeyle suçlanan yöneticilerin özel bir güvenlik firması olan Eirpace’i kullanarak kişilerin sabıka kayıtları ve yaşam tarzları da dahil olmak üzere birçok kişisel verisini birer kamu görevlesi olan polislerden temin ettiği de tespit edilmişti. Davada özel güvenlik firması Eirpace’in sahibi Fourès 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezası ertelenen Fourès ayrıca 20.000 Avro’luk bir para cezası ödeyecek. 

IKEA Fransa’nın avukatı Emmanuel Daoud AFP’ye verdiği demeçte IKEA Fransa’nın çabalarının ve özür açıklamalarının göz önünde bulundurulduğu ve bu nedenle mahkemede birçok beraat kararı verildiğini ve firmanın geçen zaman içerisinde bu konuda birçok yol kat edip önemli reformlar gerçekleştirdiğini belirtti.


İlk Yayın tarihi : 15.06.2021

Haber linki : www.bbc.com

Görsel kaynak: AFP, www.bbc.com

Çeviren : Sena Nur Yaman

Sena Nur Yaman
Sena Nur Yaman
Yorum Bulunmuyor

Yorum Yapın