Top

Apple’ın yeni “Gizlilik Tercihleri” Facebook’u ayağa kaldırdı

Apple’ın yeni “Gizlilik Tercihleri” Facebook’u ayağa kaldırdı

Apple en son işletim sistemleri olan iOS 14 ve iPadOS 14’te kullanıcı gizliliğini önceleyen kritik özellikler getirmeye hazırlanıyor. Artık şirketler uygulamaları üzerinden kullanıcı davranışlarını diğer uygulamalar ve internet sitelerinde takip ederken önce kullanıcının iznini almak zorunda kalacaklar.

Her ne kadar Apple bu özelliğin ne zaman devreye gireceğini açıklamamış olsa da, anlaşıldığı kadarıyla bunun için fazla beklemeyeceğiz.Apple’ın yeni gizlilik özelliği iki aşamada gerçekleşecek. Öncelikle kullanıcılar ayarlardaki “Gizlilik” menüsü altındaki ayarlara erişebilecekler. Burada kullanıcılar hangi uygulamaların kendilerini takip etmek için izin istediklerini görebilecek, uygulamalara istedikleri zaman izin verip, istedikleri zaman takip etme iznini kaldırabilecekler.İkinci bir önlem olarak, kullanıcılar bir uygulamayı ilk kez açtıklarında da sistem tarafından verilen bir uyarı mesajı ile karşılaşacaklar.

Bu uyarılar yalnızca cihaza yeni kurulan uygulamalar için değil zaten kurulu olan uygulamalar için de devreye girecek. Böylece kullanıcıyı takip etmek isteyen Facebook ve benzeri şirketler kullanıcıya onu neden takip etmek istediklerini ve takip etmeye neden ihtiyaç duyduklarını açıklayabilecekler.

Facebook Apple’ın bu yeni özelliğine karşı kamuoyu önünde açık bir şekilde karşı çıkmaya ve eleştirmeye devam ediyor. Facebook’a göre bu özellik küçük işletmeleri etkileyecek ve yeni müşterilere erişme olanaklarına zarar verecek. Apple ise bu eleştiriyi kabul etmiyor ve bu özelliğin Facebook’un hali hazırdaki kullanıcı takip sistemini değiştirmesini gerektirmeyeceğini, yalnızca artık bunu yapmak için izin istemesi gerekeceğini söylüyor.

İlk kez Macrumors sitesi tarafından bildirildiği üzere, bazı kullanıcılar bazı uygulamalar için bu uyarıları görmeye başlamış bile. Örneğin bir kullanıcı NBA uygulamasını kullanırken söz konusu uyarı mesajının ekrana çıktığını ve “diğer şirketlere ait uygulama ve internet sitelerindeki faaliyetlerinizi de takip etmek için” ifadesiyle iznini istediğini belirtti.

Apple, bu özelliği Eylül ayında iOS 14’ü piyasaya sürdüğünde başlatmayı düşünüyordu ama geliştiricilere hazırlanmaları için daha fazla zaman tanımak adına özelliği yürürlüğe koymayı erteledi. Şirket, pek çok kere bu özelliği yürürlüğe koyma konusunda kararlı olduğunu açıkladı ve 2021’in başında yürürlüğe koyma sözü verdi. iOS14’ün en son güncellemesi olan iOS 14.4 geçen hafta halka açık beta aşamasına alındı.

Tahminlere göre iOS 14.4 güncellemesinin en erken Ocak ayı içinde yayınlanacağı düşünülüyor. iOS 14’ün 14.2 e 14.3 sürümlerini kullanan bazı kullanıcılar gizlilikle ilgili bu uyarı mesajlarını şimdiden gördüklerini belirtiyorlar. Bu durumda ya özellik Apple’ın sunucu tarafında yaptığı bir değişiklik olacak veya bazı uygulama sahipleri özelliğin resmi olarak yürürlüğe girmesini beklemeden özelliği uygulamalarına eklemeye başladılar.


Yazar: Chance Miller

Kaynak : 9to5mac.com

Görsel Kaynak: NBCNews

İlk Yayın tarihi : 23 Aralık 2020

Çeviren : Melih R. Çalıkoğlu

Melih R. Çalıkoğlu
Melih R. Çalıkoğlu
Yorum Bulunmuyor

Yorum Yapın