Top

Whatsapp’tan Kullanıcılarına:”Ya Onayla, Ya Terk Et!”

Whatsapp’tan Kullanıcılarına:”Ya Onayla, Ya Terk Et!”

“Ya verilerinizi Facebook ile paylaşmama izin verin ya da uygulamamızı kullanmayın”
Facebook’un sahibi olduğu 2 milyardan fazla kullanıcısı olan Whatsapp Gizlilik Politikasını değiştiriyor

2014 yılında Facebook tarafından 19 milyar Dolar gibi akıl almaz bir fiyata satın alınan ve yaşayan her dört insandan birisi tarafından kullanılan anlık mesajlaşma programı Whatsapp, 2 milyar kullanıcısına bir ültimatom çekti: ya kişisel verilerinizi Facebook ile paylaşmayı kabul ederiniz ya da hesabınızı silersiniz.Kullanıcılar bu zorlamayı uygulamayı kullanırken karşılarına çıkacak olan bir uyarı ile alacaklar ve yönlendirildikleri kullanım şartlarındaki yeni değişiklikleri kabul etmeleri istenecek. Yeni gizlilik politikasını 8 Şubat’a kadar kabul etmeyenler ise bu tarihten sonra uygulamayı kullanamayacaklar. 

Paylaş ve kardeş payı yap


Whatsapp Facebook tarafından 2014 yılında satın almasının hemen ardından en son teknoloji kriptolama teknoloji ile donatılmıştı. Bu gelişme veri güvenliği taraftarları tarafından bir zafer olarak görülmüştü. Zira Whatsapp kriptolama için açık kaynak kodlu Signal protokolünü kullanmıştı. Açık kaynak kodlu olması sayesinde Signal, bağımsız güvenlik uzmanları tarafından detaylı bir şekilde incelenmiş, denetlenmiş ve güvenilirliği onaylanmış bir protokol (Signal uygulaması hakkında yazının sonuna göz atın). 

Whatsapp, 2016 yılında kullanıcılarına kişisel verilerinin Facebook ile paylaşılmasından bir kereliğine vaz geçme imkanı verdi. Ama yeni gelen ve bugünden itibaren telefonlarınızda görmeye başlayacağınız güncellenmiş güvenlik politikası bu durumu değiştiriyor. Artık kullanıcıların böyle bir tercih hakkı olmayacak. Whatsapp’ın topladığı veriler şunlar:

  • Kullanıcı telefon numaraları
  • Rehberde kayıtlı başka kişilerin telefon numaraları
  • Profil isimleri
  • Profil resimleri
  • Bir kişinin o anda bağlı olup olmadığı
  • Durum mesajı
  • Uygulama loglarından derlenen tanısal veriler 

Yeni gizlilik kuralları, Facebook’un Whatsapp üzerinden topladığı verileri grup şirketlerine aktarma hakkını saklı tutuyor. 
Yeni gizlilik politikasına göre ” Bir Facebook şirketlerinin bir parçası olan Whatsapp, grup şirketlerinden veri alabildiği gibi onlarla veri de paylaşabilir.” Yine yeni politikaya göre “Diğer grup şirketlerinden aldığımız ve onlarla paylaştığımız veriler, hizmetlerimizi ve sunduğu özellikleri işletmek, sağlamak, anlamak, ayarlamak, desteklemek ve pazarlamak amaçları ile kullanabiliriz.”Yine bazı durumlarda, örneğin bir kişi Whatsapp’ı üçüncü taraf kuruluşlarla etkileşime geçmek için kullandığında, Facebook bu verileri bahsedilen üçüncü taraflarla da paylaşabilecek.

Şeffaflık Sorunu


Facebook’un bu manevrası, Apple iOS için uygulama üreten Whatsapp’ın da dahil olduğu tüm geliştiricileri, kullanıcılara hangi verileri topladıkları ve bunlarla ne yaptıkları konusunda detaylı bilgi vermeye zorlayacak bir güncelleme yapma kararı verdikten sonra geldi. Konuyla ilgili haberimize de göz atabilirsiniz.
Whatsapp’ın Apple App Store üzerinde duyurduğuna göre, şu verileri toplama hakkını saklı tutuyor:

  • Satın almalar
  • Mali bilgiler
  • Konum
  • Bağlantılar
  • Kullanıcı içeriği
  • Tanımlayıcılar
  • Kullanıcı verileri
  • Tanısal veriler

Arstechnica’nın ulaştığı Whatsapp sözcüsü konu hakkında kayda geçecek bir beyanda bulunmaktan ve kullanıcıların tam olarak bu verilerini paylaşmaktan nasıl vazgeçeceklerine (Ç.N: Açık Rızalarını nasıl geri çekeceklerine) ilişkin bir açıklama yapmaktan kaçındı. Yayınlamamız kaydıyla duruma ilişkin daha fazla bilgiyi elektronik posta yoluyla göndermeyi kabul etti ama bu şart yüzünden resmi açıklamaları birebir paylaşma şansımız bulunmuyor. 
Sözcüye göre bu değişiklik daha önceden açıklanmış olan Whatsapp kullanan işletmelere ve kuruluşlara mesajlaşma içeriklerini Facebook altyapısını kullanarak saklamalarına ve yönetmelerine imkan verme çabasının bir parçası. Kullanıcılar işletmelerle etkileşime geçmek için Whatsapp kullanmak zorunda kalmayacaklar ve istedikleri işletmeyi daha sonra engelleyebilecekler. Whatsapp’ın ticari amaçlı olmayan ve kullanıcı hesap bilgilerine ilişkin mevcut bilgileri Facebook’a aktarma şekli ve yöntemi ile ilgili mevcut politikalarda bir değişiklik olmayacak. 


Whatssapp gizlilik politikası ve kullanıcı sözleşmesi toplamda 8.000 kelimeden daha uzun bir metin ve hukuksal pek çok terimle döşenmiş bir halde. Bu durum avukat olmayanlar için metni anlamayı çok zorlaştırıyor. Öte yandan basın ve yayın organlarına kaydedilebilecek ve doğrudan alıntılanabilecek bilgi sağlamaktan kaçınarak biz gazetecilerin de konuyu tam olarak anlayıp, okuyucularına aktarmasını zorlaştırıyorlar. 
Durum şu ki, Whatsapp’ın yeni kullanıcı sözleşmesine ve gizlilik politikasına onay vermek istemeyenler başka bir anlık mesajlaşma uygulaması kullanmak durumunda kalacaklar. Nitekim Whatsapp tarafından da kullanılan kriptolama protokolünü üreten Signal uygulaması çok daha şeffaf bir gizlilik politikası ve kullanıcı sözleşmesi sunuyor (Nitekim bu belgeler Whatsapp’ın belgelerinin yarısı uzunluğunda). Öte yandan Signal sadece mesajlar için değil, aynı zamanda sesli ve görüntülü aramalar içinde kriptolama sağlıyor. 

ÇEVİRENİN NOTU:


Whatsapp’ın kendisiyle kullanıcı sözleşmesi bulunan kullanıcısından topladığı bu veriler sebebiyle uygulamanın sahibi olan Facebook’un kullanıcılarına karşı bir veri sorumlusu olduğunu hatırlatalım. Ancak Whatsapp sadece tanıdıklarla iletişim için kullandığımız bir uygulama olmanın çok ötesinde. O artık elektronik postanın birini yerini almaya başlayan etkin ve hızlı bir iş uygulaması. Şirketler ve hatta kamu kurumları her gün ve hatta her saniye Whatsapp üzerinden müşteri, hizmet alan, çalışan ve daha pek çok veri sahibinin özel ve genel nitelikle verilerini içeren pek çok bilgiyi ve hatta belgenin kopyasını paylaşıyorlar. Kuruluşlar tarafından iş amaçlı iletişim için kullanılması bakımından Whatsapp’ın sahibi olan Facebook’un bir veri işleyen sayılması gerektiği konusundaki düşüncemizi de hatırlatalım. Bundan tam bir yıl önce Whatsapp’ın iş amacıyla kullanımının veri ihlali sayılabileceğine ilişkin yazıma da ayrıca göz atabilirsiniz.


Yazar : Dan Goodin

Kaynak : Arstechnica

Görsel Kaynak: Deccan Chronicle

İlk Yayın Tarihi: 6 Ocak 2021

Melih R. Çalıkoğlu
Melih R. Çalıkoğlu
Yorum Bulunmuyor

Yorum Yapın