Top

TİK TOK İZİNSİZ VERİ İŞLEDİĞİNİ KABUL ETTİ

TİK TOK İZİNSİZ VERİ İŞLEDİĞİNİ KABUL ETTİ

TikTok 92 Milyon Dolar Ödemeyi Kabul etti

TikTok’un ait olduğu ByteDance şirketi, aralarında yaşı küçük kullanıcılarında olduğu milyonlarca Amerikalı kullanıcısının izni olmadan kişisel verilerini topladığı  ve kullandığı iddialarıyla açılan toplu davaların çözümü için zarar görenlere 92 milyon dolar ödemeyi kabul etti.  Şirket davaların çözümlenmesi için kabul ettiği bu anlaşmanın neticesinde ödeyeceği 92 milyon doların yanı sıra veri işleme politikalarında ve aydınlatmalarında değişikliğe gidecek.

Davanın İçeriğinde Neler Yer Alıyor?

Şirket, ABD’de çocuklar adına açılan ve ABD’de görülen 20’den fazla davaya karşı bir çözüm üretebilmek için bu ödemeyi yapmayı  kabul ediyor.  kTiktok’un aleyhine açılan bu davalarda veri kullanım politikasının hem eyalet hem de federal gizlilik yasalarını ihlal ettiği gerekçe gösteriliyor. Dava ayrıca, TikTok’un kullanıcılarının verilerinden ticari anlamda faydalanmak için otomatik karar alma süreçleri işleten yazılımlar ve üz tanıma gibi teknolojileri kullandığını ve son derece hassas veriler topladığını ve hatta paylaştığını iddia ediyor. Bu verilerin içeriğinde kullanıcılara ait biyometrik veri ve bilgiler, mesajlaşma servisleri, telefon numaraları, resimler, videolar, dijital kayıtlar ve yasal olmayan yollarla elde edilen daha birçok veri ve bilginin yer aldığı düşünülüyor.

Davalarda yukarıda belirtilenlerin yanı sıra TikTok’un elde etmiş olduğu özel ve kişisel verileri Çin hükümetiyle paylaşması gibi iddialar ve Trump hükümetinin ABD’de TikTok kullanımını yasaklaması konusundaki başarısız girişimlerinin yarattığı endişeler de yer bulmuş.

TikTok’un İddialara Cevabı

Şirket yaptığı açıklamada iddiaları reddetti ve  bu konuda bir hata yapmadıklarını belirtti. TikTok, tazminat ödemeyi kabul etme sebeplerinin iddiaların doğru olması değil davanın daha fazla uzamaması olduğunu ve bu davalara harcayacağı çaba yerine  zamanlarını kullanıcılarına daha iyi ve güvenli bir deneyim sunmak için sarf etmeyi tercih edeceklerini de belirtti.

Davacıları temsil eden avukatların açıklamalarına göre ise TikTok’la yapılan bu anlaşma şimdiye kadar yapılan en büyük anlaşmalardan birisi ve avukatlara göre eğer TikTok hakkındaki iddialarda gerçeklik payı varsa ABD gizlilik yasalarının ne kadar tamamlayıcı ve kapsamlı olduğu da kamuoyunun tartışması gereken bir sorun olarak ortaya çıkıyor.

Anlaşma Neleri Kapsıyor?

Davaların çözümlenmesi için yapılacak anlaşma, 89 milyon ABD kullanıcısını kapsıyor. Avukatlar anlaşma fonu olan %33.33’lük miktarı geçmeyecek şekilde toplu olarak kullanıcılara 61 milyon dolarlık bir ödeme talep etti. Bu ödemeden İllinois kullanıcıları 6, diğer kullanıcılar 1’er hisse talep edebilecek. TikTok Belirtilen 89 milyon kullanıcının 1.4 milyon İllinois kullanıcısını kalifiye edeceğini belirtti ve kalan 87.6 milyon kullanıcıdan avukatların belirttiğine göre büyük oranda bir hak talebi beklenmiyor. 

Bu tür davalar neticesinde söz konusu ihlallerle suçlanan şirketlerin bu konuda daha sıkı tedbirler alması beklenir. Nitekim TikTok vakasında da durum çok farklı değil. Bu tür veri ihlalleri tabii ki son bulmayacak; ancak bu anlaşmanın sonucunda TikTok, şirket kapsamında kurucularına ve çalışanlarına veri gizliliği yasalarını ihlal etmemek adına eğitimler verecek, bu tür olayların meydana gelmemesi için gizlilik politikalarını güncelleyecek. Davayla ilgili sürecin ise birkaç ay sürmesi bekleniyor.


Yazar: Kate Cox

Çeviren : Sena Nur Yaman

Kaynak : arstechnica.com

Yayın Tarihi : 27 Şubat 2021

Sena Nur Yaman
Sena Nur Yaman
Yorum Bulunmuyor

Yorum Yapın