Top

ABD’DE BİR BİYOMETRİK VERİ İHLALİ

ABD’DE BİR BİYOMETRİK VERİ İHLALİ

Amerikan polisini milyarlarca kişinin internetteki resimlerini kullanarak eğittiği yüz tanıma sistemi ile besleyen firmada veri ihlali yaşandı.

Kaynak: izusek/Getty Images

Clearview AI gibi ünlü, çok bilinen ve tartışmalı bir yüz tanıma girişiminden verilerini sıkı sıkı koruma altına almış olmasını beklersiniz.

Ancak anlaşılıyor ki o da diğer tüm firmalar gibi kötü niyetli kişiler karşısında zayıf ve çaresiz. DailyBeast tarafından ele geçirilen Clearview AI’ın müşterilerine (Amerikan yerel ve federal güvenlik güçleri gibi) gönderdiği bir uyarı bize bunu gösterdi.

Clearview AI’ın bildirimine göre firmanın sistemlerindeki zaaflardan yararlanan birileri, bazı müşteri listelerine “yetkisiz erişim” sağladı. Clearview Kuzey Amerika’da aralarında Şikago Polisinin de bulunduğu neredeyse 600 farklı güvenlik kuruluşuna yüz tanıma hizmeti sunuyor. 

Sistemlere giren bu kişi veya kişiler, firmanın müşterisi olan bu kuruluşların kaç hesap açtığı ve geçmişte ne kadar “yüz arama” yaptığı gibi bilgilere de erişmiş. Firma, ihlal sırasında saldırganların sunucularına girmeyi başaramadığını ve durumu fark eder etmez sistemdeki açığı kapattıklarını iddia ediyor. Neyse ki saldırgan Clearview veri tabanındaki üç milyar resme erişmeyi başaramamış. 

Firmanın Avukatı Tor Ekeland Daily Beast’e yaptığı açıklamada “Güvenlik Clearview için en yüksek önceliğe sahiptir” dedi. “Ne yazık ki 21. yüzyılda veri ihlalleri gündelik hayatımızın bir parçası haline geldi. Neyse ki sunucularımıza hiç erişemediler. Açığı yamadık ve güvenlik önlemerimizi daha da güçlendirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye de ekledi. 

Söz konusu veri ihlali Clearview’la ilgili ilk dikkat çekici olay değil. Firma geçen yıl New York Times tarafından yayınlanan bir rapor yüzünden kamu oyunun yoğun tepkisi ile karşılaşmıştı. Rapora göre Clearview insan yüzlerini tanıyan yapay zekasını eğitmek için Facebook, Instagram, Youtube ve Venmo gibi internet hizmetlerinden ve sosyal medya araçlarından kamu oyuna açık resimleri kullanıyordu. Raporun ardından, Google ve Facebook gibi sosyal medya ve internet devleri, Clearview’a bu faaliyetlerini durdurması için bir ihbarname göndermişti.  

Firmanın CEO’su Hoan Ton-That CBS Bu Sabah programına verdiği demeçte, firmanın bu ihbarnameye karşı çıkacaklarını zira herkes gibi kendilerinin de kamuya açık bilgiye erişim hakkının Anayasal hakları olduğunu öne sürmüştü.


Yazan : Igor Bonifacic

Tercüme : Melih R. Çalıkoğlu

İlk Yayın Tarihi : 26 Şubat 2020

Kaynak : Engadget.com

Melih R. Çalıkoğlu
Melih R. Çalıkoğlu
Yorum Bulunmuyor

Yorum Yapın