Top

SÜRPRİZ: GOOGLE CHROME’UN GİZLİLİK MODU GİZLİ DEĞİL

SÜRPRİZ: GOOGLE CHROME’UN GİZLİLİK MODU GİZLİ DEĞİL

ABD Kaliforniya’da Google’ın Chrome kullanıcılarını gizlilik modunu kullanmalarına rağmen takip etmeye ve veri toplamaya devam ettiği gerekçesiyle açılan davada yargıç, Google’ın iddialarla yüzleşmesi gerektiğine karar verdi.

İDDİALARIN İÇERİĞİNDE NELER YER ALIYOR?

Google aleyhine Haziran ayında açılan ve toplu olarak görülen dava, 3 davacı tarafından Google’ın Google Ad Manager, Google Analytics, akıllı telefon uygulamalarını da içeren web sitesi eklentileri ve diğer uygulamalar aracılığıyla kullanıcıların verilerini Google destekli reklamlara tıklamış olup olmadıklarına bakılmaksınızın topladığı iddiasıyla açıldı.

Davacılar aynı zamanda Google’ın Chrome’u gizlilik modunda kullanan kullanıcıları, kontrolün tamamen kullanıcıların elinde olduğuna inandıracak şekilde kandırdığını ve böylece federal yasaları ihlal ettiğini öne sürüyorlar. Google’a açılan bu dava, gizlilik modunu kullanarak internette gezinen milyonlarca kullanıcıyı ilgilendiriyor. Google mahkemenin bu kararının ardından Kaliforniya Gizlilik Yasaları’nı ve federal yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle ve ihlalden etkilenen her bir kişi için 5000 dolar olmak üzere en az 5 milyar dolarlık bir tazminat davasıyla yargılanıyor olacak.

GOOGLE İDDİALARA NE CEVAP VERDİ?

Google, veri koruma politikalarının yer aldığı gizlilik sözleşmelerini kullanıcıların onaylamış olduklarını, bilgilendirildiklerini belirterek davanın düşmesini talep etti.

Şirketin dava dosyasında yer alan ifadesi ise şöyle : 

“Kullanıcıların internette gizli modda gezinmeleri onların ‘görünmez’ oldukları anlamına gelmiyor. Kullanıcılar gizli sekmede gezindikleri süre boyunca ziyaret ettikleri web sitelerinde, herhangi bir reklam hizmeti sunan ya da analiz yapan üçüncü kişiler tarafından açıkça görülebilirler.

ABD Bölge Yargıcı Lucy Koh ise Google’ın gizlilik modunu kullanarak internette gezinen kullanıcıların verilerinin toplandığı ve işlendiği konusunda kullanıcıları yeterli ölçüde bilgilendirmediği kararını verdi. Google yetkilileri, iddialar karşısında kendilerini şiddetle savunmaya devam edeceklerini belirtti.


Yazar: Tim Hardwick
Çeviren : Sena Nur Yaman

Kaynak: www.macrumors.com

Yayın Tarihi : 14 Mart 2021

Sena Nur Yaman
Sena Nur Yaman
Yorum Bulunmuyor

Yorum Yapın